הדמית שד תרמוגרפית היא בדיקה משלימה של השד להערכת סיכון, גילוי מוקדם, אבחון ומעקב.
תרמוגרפיה הינה טכנולוגיה לבדיקה פיזיולוגית תפקודית הממפה את טביעת חום השד.
הבדיקה מנתחת ומאבחנת שינויי טמפרטורה המתרחשים ברקמה המצולמת, הנובעים מעלייה בקצב המטבולי ורישות כלי דם חדשים, המשמשים להזנת תאים המתפתחים באופן חריג. במקרים של התפתחות תאים סרטניים, חלה האצה בגדילת הרקמות באזור הנגוע, רקמה שגדלה מהר מדי פולטת יותר חום, דבר העשוי להצביע על התפתחות לא תקינה גם בשלבים טרום סרטניים מוקדמים. הבדיקה יעילה במיוחד לנשים צעירות (20-50), שהינן בעלות רקמת שד צפופה יותר, דבר המקשה על הגילוי בממוגרפיה. כמו כן, נשים בשכבת גיל זו אינן מועמדות לבדיקת סקר ממוגרפי עדיין.
טכנולוגיית התרמוגרפיה פותחה במקור לשימושים צבאיים רגישים ובעיקר למטרות ראיית לילה. בשנת 59' בוצע הצילום התרמוגרפי הראשון בחקר סרטן השד. מאז ועד היום התרחשה קפיצת מדרגה טכנולוגית ביכולת המיפוי התרמוגרפי לצרכים רפואיים. כבר ב-82' אישר ה FDA את התרמוגרפיה הרפואית כבדיקת הערכה משלימה לאבחון סרטן השד. הבדיקה התרמוגרפית מוגדרת בעיקר כאמצעי להערכת סיכון מוקדם להתפתחות לא תקינה ברקמת השד.
במחקר שנעשה ב-88' נמצא כי אחוזי הדיוק של בדיקת הממוגרפיה עלו מ-85% ל-95% כאשר נתמכה ע"י הדמייה תרמוגרפית. במחקר נוסף מ-2003 נמצא שהדמיה תרמוגרפית מעלה את הדיוק של ממצאי הממוגרפיה ויכולה לספק נתונים פיזיולוגיים בהקשר לנחיצות ביופסיות. (קיימת נטייה לביצוע יתר של ביופסיות).
הדמיית השד התרמוגרפית הינה בדיקה בטוחה, ללא קרינה, ללא דחיסת שד וללא מגע. הבדיקה ניתנת לביצוע בכל גיל ובכל מצב (כולל בהריון).