מהי תרמוגרפיה של השד?
בדיקת הדמיה משלימה של השד להערכת סיכון ומניעה, גילוי מוקדם, אבחון ומעקב.
השימוש בתרמוגרפיה (הדמיית אינפרא אדום דיגיטלית) מבוסס על העיקרון שפעילות מטבולית וזרימת דם בכלי הדם באזור של רקמה בעלת פעילות קדם סרטנית או סביב רקמה סרטנית, גבוהה יותר מאשר ברקמת שד בריאה, ברוב המכריע של המקרים.
הגידול הסרטני דורש אספקת חומרי תזונה קבועה ולכן מגביר את אספקת הדם לכיוונו ע"י הרחבת כלי דם, פתיחת כלי דם "רדומים", לאזורו ובניית כלי דם חדשים לכיוונו (Neoangiogenesis), תהליך זה מסתכם בעליית טמפ' מקומית בשטח פני העור על השד.
הדמיה תרמוגרפית דיגיטלית משתמשת במצלמת אינפרא אדום רפואית, רגישה ביותר ובמע' מחשב מתוחכמת כדי להבחין ,לנתח וליצור תמונה ברזולוציה גבוהה מאד לצרכים אבחנתיים בשינויי הטמפרטורות הנקלטות מהרקמה המצולמת. עקב העובדה שרגישות הצילום התרמי היא גבוהה כל כך, ניתן לגלות סימנים מוקדמים מאד להתפתחות לא תקינה, העלולים להעיד על התפתחות סרטן השד, התפתחות רקמה קדם סרטנית או תהליכים העלולים להוביל לגידול סרטני עתידי (כשאין מחלה).
השיטות המקובלות היום לאבחון סרטן השד מבוססות בעיקר על השילוב של בדיקת רופא וממוגרפיה, אולטרסאונד ובמקרים מיוחדים MRI.
בעוד ששיטות אלו מבוססות על אבחנה מבנית של גילוי גידול בצורה ויזואלית, ההדמיה התרמוגרפית היא צילום תפקודי פיזיולוגי, משמע, אינו "רואה" את הגידול הפיזי, אלא מאבחן שינויים בתפקוד רקמת השדיים היכולים להעיד על תפקוד לקוי העלול להוביל להתפתחות סרטנית.
הצורך בבדיקות נוספות וחדשניות לזיהוי מוקדם של סימנים העלולים להעיד על התפתחות סרטן בשד נובע מכך, שבמשך 30 השנים האחרונות אחוזי התמותה מסרטן השד לא השתנו ואפילו עלו. מכיוון שמניעה מוחלטת של סרטן השד אינה מציאותית עדיין, גילוי מוקדם ומניעת התפתחות הסרטן הוא המפתח העיקרי והמועדף להתמודדות עם הבעיה.
בהתאם לכך, הוספת בדיקת ההדמיה התרמוגרפית הדיגיטלית לקו הראשון של בדיקות הגילוי לסרטן השד, מביאה להגברת הסיכויים למניעת התפתחות סרטנית מלכתחילה ע"י הערכת סיכון מוקדמת מאוד, אפילו של עד כ-10 שנים לפני אימות פיזי של גידול בבדיקות אחרות.
מה מייחד את ההדמיה התרמוגרפית?
שלא כמו בממוגרפיה ושיטות הדמיה אחרות, ההדמיה התרמוגרפית לא עושה שימוש בקרינה מייננת (רדיואקטיבית), לא מתבצעת במהלכה דחיסת השד ללוח צילום, לא מעורבות בה הזרקות או כל מגע כל שהוא וככזו, ההדמיה התרמוגרפית היא הליך נוח, שלא מסכן את בריאות הגוף כלל וכלל.
בעוד שממוגרפיה תלויה בעיקר בממצאים של גידול פיזי, ההדמיה התרמוגרפית מבוססת על זיהוי של זרימת דם מוגברת ושינויים בחילוף החומרים הקשורים בהתפתחות גידול. ע"י זיהוי של שינויים קלים ביותר בפעילות כלי הדם בשד, הצילום האינפרא אדום יכול להעיד על שלב קדם סרטני או על הימצאות של גידול בשלב ראשוני מאוד. לרוב מדובר בגידול שאינו גדול דיו בכדי להתגלות ע"י בדיקת מישוש, ממוגרפיה או בדיקות מבניות אחרות.
בפענוח צילום ממוגרפי עלול להיווצר קושי אצל נשים המטופלות בחלופות הורמונאליות, נשים מיניקות, נשים עם שדיים פיברוציסטיים, נשים צעירות (בעלות שדיים עם רקמה צפופה) ונשים עם שדיים גדולים במיוחד, בעוד שבבדיקת הדמיה תרמוגרפית, שינויים אלו אינם מהווים בעיה.
ההדמיה התרמוגרפית כסמן לסרטן השד:
מחקרים מוכיחים כי ממצאים לא תקינים בהדמיית האינפרא אדום של השד נחשבים לסמן היחיד החשוב ביותר לסיכון גבוה להתפתחות סרטן השד, ממצא החשוב פי 10 פעמים מההיסטוריה הרפואית למחלה. בהתאם לכך, אצל נבדקות בעלות ממצאים לא תקינים במספר בדיקות עוקבות, תוצאות הבדיקה מהוות סמן לסיכון גבוה להתפתחות עתידית של סרטן השד.
בדיקות מעקב בתדירות התלויה במספר גורמים מתבצעות על מנת לנטר את בריאות השד. צעד זה מאפשר לנקוט באמצעים מניעתיים להקטנת הסיכויים להתפתחות סרטן השד, כמו שינויים באורח החיים, התייעצות עם רופא השד בנושאי שיפור בריאות השד וכו'. ע"י מעקב סדיר אחר בריאות השד עם בדיקות הדמיה תרמוגרפיות סדירות, בדיקות מישוש שד עצמיות וע"י רופא ובדיקות אחרות עפ"י הצורך, לאישה יש סיכוי הרבה יותר טוב למנוע את סרטן השד מלכתחילה או לפחות לאתר התפתחות סרטנית בשלביה המוקדמים ולמנוע גידול שד אלים.
8-10 שנים לוקח לגידול בגודל של אפונה להתפתח.
הדמיה תרמוגרפית דיגיטלית יכולה להצביע על הסימן הראשון להתפתחות של גידול זה.
כמו טביעת אצבעות, לכל אישה מפה תרמוגרפית אופיינית של התפשטות החום בשדיים. כל שינוי בטביעת התפלגות החום האופיינית לשד מסוים המתבטאת לאורך מספר בדיקות מעקב (בדיקות לאורך חודשים ו/או שנים) עלולה להצביע על סימן מוקדם לחוסר תקינות.
במקרה שנחשדת התפתחות סרטנית, מידע זה שימושי להכוונה לבדיקות נוספות והערכת רופא.
יכולת הבדיקה לאתר סיכון עתידי להתפתחות סרטן שד ויכולתה לעקוב אחר תפקוד השד ללא סיכונים בריאותיים, מהווה את אחת מאבני הדרך החשובות ביותר בתחום המניעה, המעקב והגילוי המוקדם של סרטן השד.
מחקרים מעידים על עליה של 61% באחוזי ההישרדות מסרטן השד, כאשר משלבים את ההדמיה התרמוגרפית עם הצילום הממוגרפי.
יכולת ההדמיה התרמוגרפית, לאתר התפתחות שלב קדם סרטני בשד או סימנים לסרטן בשלביו המוקדמים ביותר, מבוססת על יכולת ייחודית של ההדמיה לנטר את השונות במתאר החום של השד הנגרמת ע"י שינויים מוקדמים בתפקוד רקמת השד. עם זאת, אין ביכולת ההדמיה התרמוגרפית לאתר במדויק את מיקום הגידול, דבר הממקם את בדיקת ההדמיה בנוסף לבדיקת ממוגרפיה ולבדיקת רופא ולא לבדה ו/או במקומן של בדיקות אלו. בהתאמה לכך, גם בדיקת הממוגרפיה אינה מחליפה את בדיקת ההדמיה התרמוגרפית, אלא בדיקות אלו משלימות האחת את השניה.
שימוש מושכל בשילוב הבדיקות של בדיקת המישוש העצמי, בדיקת רופא, ההדמיה התרמוגרפית וצילום ממוגרפי ביחד, מספקים את שיטת הגילוי המוקדם היעילה ביותר הקיימת היום.
אם ממצא לא תקין יטופל עוד בשלביו הראשוניים, אחוזי ריפוי הגבוהים מ-95% אפשריים בהחלט, אולם, שאיפתנו העיקרית בשלוב בדיקת ההדמיה התרמוגרפית היא למנוע מראש התפתחות סרטנית ואף לא להגיע למצב של טיפול ו/או התמודדות עם המחלה. במצב בו נקראים סימנים מוקדמים העלולים להעיד על רמת סיכון עתידית ,נוכל לנקוט באמצעים להקטנת/הרחקת הסיכון מבעוד מועד.
ההדמיה התרמוגרפית אינה מחליפה ממוגרפיה או כל בדיקה אחרת ו/או הנחיה של הרופא המטפל