מידע לרופא בנושא הערכת סיכוני סרטן השד ע"י הדמית שד תרמית
אנו משתמשים בטכנולוגיה חדשה של מערכת תרמית דיגיטלית ממוחשבת ודגם הערכת סיכון לדירוג סיכון ((TH להתפתחות לא תקינה בשד העלולה להוביל לסרטן השד.
השיטה מבוססת על גילוי ממצאים תרמיים חריגים, השוואת טמפרטורות ומתאר התפשטות כלי הדם בשד.
המערכת מסוגלת למפות 76,000 טמפרטורות שד שונות עם רגישות של 0.06°C ורזולוציה של 0.07°C.
אנו משתמשים בדירוג סיכון תרמוביולוגי ((TH כדי להעריך את רמת הסיכון להתפתחות סרטן השד. כמו כן, אנו מספקים תצוגת מערך כלי דם כדי להעריך באופן עקיף את רמת ריכוז האסטרוגן בשד, יחסית למצב ההנקה.
אנו רוצים לעזור לך להבין מושגים אלה, יחסם לסיכון לסרטן השד, ומה ניתן לעשות עם מידע זה בהקשר לבריאות השד.
מאחר ורמת הפעילות המטבולית של תאי סרטן פעילים גבוהה יותר מאשר הרקמה הסובבת ומאחר ותאים אלו מושכים אספקת דם משלהם (Angiogenesis), הם משנים את תמונת התפלגות החום הטיפוסית של השד ואת מערך כלי הדם הנורמלי בשד. פעילות חריגה זו מתבטאת בהדמיית השד התרמוגרפית ומייצגת את דרגת הסיכון.
בבדיקה זו מדורג הסיכון התרמוביולוגי בטווח עולה בחומרתו של TH1 עד TH5.
כל שד מקבל דירוג TH על פי מספר קריטריונים כגון הבדלי טמפרטורה החורגים מטווח הנורמה באזורים ספציפיים בהשוואה בין 2 השדיים, שינויים מורפולוגיים במתאר כלי הדם בשד ובמיקומם, הטמפרטורה הגלובלית של השד ובוסקולאריות הכללית של השד.
כל זאת על מנת להעריך את רמת הסיכון של המטופל/ת לפתח סרטן שד בטווח של עד 8 שנים.
הערכה זו הינה בדיקת הדמיה משלימה של השד להערכת סיכון, גילוי מוקדם, אבחון ומעקב וייעודה העיקרי הוא למנוע התפתחות סרטנית ע"י הורדת גורמי הסיכון ומעקב אחריהם ובמקביל משמשת להערכה נוספת במקרים שלגביהם קיים ספק באבחנה.
הבדיקה יעילה במיוחד לנשים צעירות בעלות רקמת שד צפופה שאצלן ממוגרפיה פחות יעילה, לבעלות סיכון גבוה הזקוקות למעקב תדיר, לנשים שאינן יכולות להיחשף לקרינה (הריון), כבדיקת סקר ראשונית לכלל האוכלוסייה עוד לפני ממוגרפיה וכמדד לדומיננטיות אסטרוגנית ברקמת השד.
על פי משרד הבריאות האמריקאי, רקמת שד יכולה לאגור פי 50-10 יותר אסטרוגן בשד מאשר שיראה בבדיקת דם. מאחר שחשיפה ממושכת לאסטרוגן היא גורם סיכון משמעותי לסרטן השד, ישנה משמעות לעקוב אחר פעילות אסטרוגנית חריגה בשד. (במיוחד לפני, בזמן ואחרי התחלת טיפול HRT או טיפולי שד אחרים).
במקביל לדירוג התרמוביולוגי ועל סמך המדדים התרמווסקולריים מתבצעת הערכת דירוג לכלי הדם בטווח של 4 – 0 המבוססת על אופי התרחבות כלי הדם בשד כאשר רמות האסטרוגן גבוהות.
בבדיקה זו ניתן לך הרופא/ה, חלון הסתכלות פיזיולוגי ככלי משלים לאמצעי ההערכה האנטומיים העומדים לרשותך בהערכת בריאות השד. עפ"י מחקרים רבים שנעשו בתחום, שילוב בדיקת כירורג השד, ההדמיה התרמוגרפית והממוגרפיה מהווים את שיטת הבדיקה היעילה ביותר לגילוי מוקדם .(96%)
בחיפוש אחר התשובה באיזה אופן רקמת השד מתנהגת והאם האזור החשוד מתנהג כמו סרטן, הדמיית השד התרמוגרפית מעניקה לך כלי עזר חשוב.
הדמיית השד התרמוגרפית היא בטוחה, מהירה, לא פולשנית, ללא כאב ומדויקת.
האם ידעת שהתרמוגרפיה אושרה על ידי ה-FDA כאמצעי נוסף להדמיית שד עוד ב-1982?
“Telethermographic system intended for adjunctive diagnostic screening for detection of breast cancer or other uses”.
1996 : ד"ר פרוויס גמיגמי (MD) המחבר של "האטלס לממוגרפיה" מדווח כי ריבוי כלי דם (Hypervascularity) ועליה ברמת החום (Hyperthermia) נצפית ב- 86% מגידולי סרטן השד שאינם מורגשים במישוש וכן שב- 15% מתוך מקרים אלו, הדמיה תרמית עזרה לגילוי סרטן שלא התגלה בממוגרפיה.
1998 : "כתב העת "השד" ו ג'.ר. קיזרלינק, P.D. מדווח שרגישות בדיקת הממוגרפיה עלתה מ-85% דיוק, ל- 95% דיוק כאשר הוסיפו הדמיה תרמוגרפית.
2001: "המגזין הבינלאומי לפוריות" ולואיס קיט (MD) מהמחלקה לגינקולוגיה ומיילדות בביה"ס לרפואה באוניברסיטת נורטווסטרן בארה"ב מדווח שבדיקות שד תרמיות לא תקינות הן משמעותיות פי – 10 כגורם סיכון להתפתחות סרטן השד מניתוח ההסטוריה המשפחתית של הנבדק.
ממצאי בדיקות מעקב לטווח ארוך שדווחו ע"י כתב העת "סרטן", כתב העת "תרמולוגיה ביורפואית" וע"י החוקרים גטרי וגרוס מצביעים על כך כי 40% מהנבדקים המזוהים עם ממצאים תרמוגרפיים לא תקינים, מאובחנים בסרטן השד בטווח זמן של 10 שנים כאשר מרביתם מאובחנים תוך 5 שנים.
2003 : "כתב העת האמריקאי לרנטגנולוגיה" ו- י.ר. פריסקי מדווחים שהדמיה תרמוגרפית מעלה את הדיוק של ממצאי הממוגרפיה ויכולה לספק נתונים פיזיולוגיים המועילים להחלטות בקשר לנחיצות לקיחת ביופסיות . דבר המוריד את מס' הביופסיות הנמצאות כשפירות.
הדמיה תרמוגרפית תומכת בדיוק הממצאים, גילוי מוקדם, התערבות מוקדמת ויעילה ודרכי מניעה אפשריות.
כבדיקה המיועדת בראש ובראשונה לעידוד המניעה של המחלה מלכתחילה, פרוטוקול ההדמיה התרמית מתחיל בגיל 20. הבדיקה מומלצת בין גיל 20 ל- 30 בתדירות של אחת ל- 3 שנים , מגיל 30 ואילך כל שנה ולנשים בסיכון גבוה ככל שיידרש ועפ"י דירוג הסיכון שיקבע. חשיבות קביעת חתימת המתאר התרמי של השד (Base line) בהדמיה הראשונית והמעקב אחר השינוי לאורך השנים הוא המפתח לאיתור שינויים חשודים בזמן שיאפשר מניעה ע"י הורדת גורמי הסיכון, איתור מוקדם של מחלה קיימת כבר וגילוי התפתחות ממאירה בעלת קצב גידול מהיר ואגרסיבי כמו ב- Inflamatory breast cancer למשל.
ישנן נשים רבות מעל גיל 40 שמהססות לגשת לבדיקת הממוגרפיה. חלקן דואגות מן הקרינה הכרוכה בבדיקה, הלחץ על השד, רגישות, דיוק וכו' אישה שמהססת לגשת לבדיקת הממוגרפיה לומדת מתמונות ההדמיה התרמוגרפית שיש לה סיכון להתפתחות סרטן השד, היא מוכנה יותר לעבור הערכה נוספת וממוגרפיה.
בדף המחקרים והמאמרים הקשור לדף זה מוצג סיכום הספרות הרפואית והמחקרים בנושא התרמוגרפיה של השד . הספרות בתחום זה היא רבה וכוללת יותר מ- 800 מחקרים שנעשו ברובם על אוכלוסיות של אלפי ועשרות אלפי פרטים ולאורך שנים רבות. עובדות אלו מעידות מעל לכל ספק כי בדיקת ההדמיה התרמית של השד היא כלי הערכה שלא ניתן להתעלם ממנו בעידן זה אם ברצוננו להעלות את אחוזי השרידות ממחלה זו.
אנו מקווים שתתמכו ביישום בדיקה זו כחלק ממאמציכם היום יומי לגילוי סרטן השד, ובקידום תפיסת המניעה.
ההדמיה התרמוגרפית אינה מחליפה ממוגרפיה או כל בדיקה אחרת ו/או הנחיה של הרופא המטפל